dijous, 6 d’octubre del 2011

Compromís de Casp


Què és això del compromís de casp?

Recordeu que aquest fet va ocórrer en l’any 1410, moment en què el rei Martí l’Humà va morir sense nomenar successor a la corona d’Aragó. La seua mort va ser molt precipitada, i tota la població es preguntava: “qui seria el rei ara?”
Recreació del rei Martí l'Humà
Les tensions polítiques es van succeir durant dos anys i els problemes cada vegada eren més greu, per això començaren a aparèixer candidats per a la corona.

Quins van ser aquests candidats?
Jaume d’Urgell, Lluís d’Anjou i Ferran d’Antequera, entre altres

Què va passar?
El papa Benet XIII va aconseguir aprovar el projecte d’anomenar els compromissaris, que es van citar a la ciutat de Casp.

Els diferents candidats havien mogut els fils per a aconseguir els seus propis interessos, i al juny de 1412 es va convocar una reunió a Casp, municipi d’Aragó, on tots els representants dels estats d’Aragó, València i Catalunya anaven a decidir el successor de la corona.

Recreació del moment de la votació

Acta Compromís de Casp
Qui va ser l’elegit? 
Seguiu llegint, perquè encara hi ha moltes sorpreses...

Cada estat devia elegir el seu candidat, i ací és a on Jaume d’Urgell es sorprengué, perquè pensava que seria ell l’elegit, però dos dels tres estats no confiaven amb ell, la qual cosa va fer que la majoria de vots foren per a Ferran d’Antequera (va obtindre 6 vots). Aleshores, es va nomenar rei a Ferran d’Antequera. A finals de juny, es va publicar la sentència següent i rep el nom de (el compromís de casp): “Es declara la corona catalano-aragonesa a la nova dinastia dels Trastamara”. 
Recreació de Ferran I d'Aragó
Açò comporta molts canvis en la corona, un del més significatiu va ser: eliminar els costums aragonesos, com per exemple la llengua aragonesa. A més, el resultat de la votació en la ciutat de Casp, va fer que Catalunya ja no tinguera la influència en la Corona d'Aragó a favor dels regnes d'Aragó i València. 

A continuació us mostrem un vídeo sobre aquest gran esdeveniment de la nostra història.


Us deixem també un enllaç, per si voleu conèixer més detalls sobre aquest fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada